diumenge, 11 de febrer del 2018

“L'escola és un engranatge del capitalisme: educa perquè cadascun cerque l'èxit a costa de l'altre”

Ací podeu trobar una entrevista al diario.es a Christian Felber que en alguns aspectes es relaciona amb allò que comentàrem a classe el dimecres. Entre altres coses diu:

Sembla que l'educació també s'ha contagiat dels valors del sistema capitalista, promocionant solament als millors.

El problema comença amb la ciència econòmica, que no ensenya les alternatives. Hi ha un pensament únic, per açò és una ideologia. El problema és que en l'escola primària i secundària en lloc d'educar a éssers humans autònoms, amb veu pròpia, amb competències democràtiques, emocionals i de comunicació la tendència és produir engranatges per a la màquina capitalista.

Com es pot canviar?

Els afectats són els que han d'intervenir directament en el sistema educatiu. L'únic que no està afectat és el Ministeri d'Educació i és el que precisament s'encarrega de dissenyar-ho tot. En la democràcia sobirana serien els pares, els estudiants, els professors i alguns agents més els que dissenyarien les pautes del sistema educatiu. Segur que no es plantejaven produir engranatges per al sistema educatiu, sense apoderar éssers humans autònoms.

L'escola fomenta la competitivitat en la pitjor accepció del terme.

En llatí la paraula competència significa cercar junts, però l'escola està educant perquè cadascun cerque l'èxit a costa de l'altre. Just al contrari dels valors constitucionals, que són la solidaritat i la cooperació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada